מבחן ADL
מבחן ADL (מבחן תלות) הוא מבחן המשמש להערכת תפקוד הנבדק בביצוע פעולות בסיסיות בחיי היום יום ורמת התלות של הנבדק בזולת.
הערכת התלות משמשת ככלי נפוץ ומקובל לקביעת מידת התלות בזולת ומצב סיעודי. מבחן ADL בעל חשיבות מכרעת בהגשת תביעת סיעוד לביטוח לאומי ולחברות הביטוח השונות.
הבדיקה תתבצע על ידי רופא, אחות או עו”ס מטעם חברות הביטוח והמוסד לביטוח לאומי.
הקריטריונים הנבחנים במבחן ה-ADL:
לקום ולשכב– בחינת המסוגלות של המבוטח לעבור ממצב שכיבה לישיבה ו/או היכולת לעבור ממצב ישיבה לעמידה – מכסא (כולל כסא גלגלים) או ממיטה.
הלבשה – בחינת מסוגלות המבוטח להתלבש ו/או להתפשט לבד ללא עזרת הזולת. במקרה של אדם קטוע גפיים, תיבחן יכולת הרכבה של הגפה המלאכותית ו/או האביזר הרפואי הנדרש.
רחצה – בחינת המסוגלות של האדם להתרחץ בעצמו. במבחן זה יבחן כל תהליך הרחצה – עזרה ברחצה, ניקיון ויציאה מהמקלחת.
לאכול ולשתות – בחינת המסוגלות של המבוטח לאכול ולשתות בכוחות עצמו. בחינת יכולת המבוטח ליטול תרופות באופן עצמאי.
שליטה על סוגרים – – אחת התופעות הבעייתיות ביותר במצב הסיעודי הינה שליטה על סוגרים. בחינת הזדקקותו של האדם לקטטר או למוצרי ספיגה, בשל אי שליטתו על הפרשות.
ניידות – בחינת המסוגלות של אדם לעבור ממקום למקום באופן עצמאי וללא תמיכת הזולת. נבחן המתנייד בעזרת מקל הליכה או הליכון לא נחשב אדם מוגבל במבחן זה.
לצורך מבחן ADL די בכך כי האדם יהיה תלוי בעזרת הזולת במרבית (למעלה מ 50%) הזמן ובפעולה המדוברת. בנוסף, עפ”י מרבית תנאי הפוליסות הקיימות כיום בשוק, די להוכיח חוסר יכולת תפקודית ב 3 או 4 פעולות מתוך השש, בכדי להיות זכאי לקבלת גמלת סיעוד.
תשישות נפש – פגיעה ביכולת הקוגניטיבית של המבוטח וחוסר התמצאות בזמן ובמרחב וירידה בזיכרון לטווח ארוך ו/או קצר אשר דורשים השגחה כמעט 24 שעות ביממה.
מעוניינים לבדוק את תפקודכם במבחן ADL? לחצו כאן