אלצהיימר, דמנציה וכל ההבדלים ביניהן
על אף שלחלק לא מבוטל מהציבור, אלצהיימר ודמנציה לרוב, מוזכרות בנשימה אחת וההבדלים ביניהן לא כל כך ברורים, יש בין שני המצבים הללו לא מעט הבדלים, שבהם חשים, בעיקר, האנשים המתמודדים עם מצבי בריאות אלה, סביבתם הקרובה ואנשי המקצוע המטפלים בהם.
מטרת מאמר זה הינה להביא את המידע המדויק הנוגע לשני המצבים האלה, כמו גם להסביר את הקשר וההבדל שביניהם.
מהי דמנציה ומה הם תסמיניה?
דמנציה (Dementia, ובעברית קיהיון או שיטיון) מאופיינת בהתדרדרותם ההדרגתית של התפקודים הקוגניטיביים של האדם המתמודד עימה, כשהיא פוגעת ביכולות הזיכרון, בכישורי השפה, ביכולות החשיבה, ביכולות ההתמצאות במרחב ובזמן ואף ביכולתו של האדם לזהות חפצים ואנשים המוכרים לו.
עם התקדמות מצב הדמנציה, תסמיניה יחמירו. הסובל ממנה ימצא את ההתמודדות עם פעולות שגרתיות (שאותן ביצע בעבר ללא כל קושי) מאתגרות עבורו. השימוש בכסף, הבישול או הנהיגה – כולן פעולות יומיומיות שבוצעו בעבר באופן שוטף – הופכות עבור הסובל מדמנציה לבלתי אפשריות.
התדרדרות הדרגתית נוספת במצבו של הסובל מדמנציה תגרום לתלות בעזרת הזולת. בשל אובדן יכולת התפקוד שלו גם בנוגע לתפקודים הבסיסיים ביותר – ניידות, היגיינה אישית ולבוש. בשלב זה, הסובל מדמנציה הופך לתלוי לגמרי באחרים גם בביצוע הפעולות הפעוטות והפשוטות ביותר.
תסמינים אפשריים נוספים של הדמנציה עלולים לכלול תופעות התנהגותיות חריגות (כמו רגזנות וחשדנות) ולהסלים ולהגיע לכדי הופעתן של התפרצויות אלימות המופנות כלפי הסביבה ואף של האדם כלפי עצמו.
מהי מחלת האלצהיימר ומה הם תסמיניה?
אלצהיימר מהווה את הגורם השכיח ביותר לירידה קוגניטיבית בישראל ובעולם. המחלה מוגדרת כמחלה ניוונית של המוח בה תאי המוח מתנוונים באופן איטי ומתמשך עד אשר תאי המוח מתים. בשל כך נובע הקושי בחשיבה, עיבוד מידע, שפה, יכולות הלמידה והזיכרון, ההתמצאות, ההתנהגות ועוד אשר הולכים ומחריפים.
האבחנה הראשונה של מחלת האלצהיימר תועדה בשנת 1906. איבחן את המקרה לראשונה החוקר הגרמני “אלויס אלצהיימר”, אשר על שמו נקראה המחלה.
תסמיני מחלת האלצהיימר מתחילים בתסמינים קלים והמחלה אורכת מספר שנים עד להגעה לשלבי המחלה המתקדמים. למרבה הצער למחלה זו אין מרפא וניתנים טיפולים תומכים על מנת להאט את התקדמות המחלה, על אף זאת, אבחון מוקדם של המחלה הוא קריטי בכדי להתאים טיפול תרופתי תומך אשר מאט את הפגיעה בתאי המוח וכפועל יוצא במזעור הפגיעה התפקודית והקוגניטיבית.
מספר נתונים מספריים הנוגעים לדמנציה
- מספרם הכולל של הגברים והנשים שאובחנו כלוקים בדמנציה בישראל בשנת 2022 עמד על כ-107,000.
- בשנת 2021 חלקם של חולי הדמנציה באוכלוסייה הישראלית היה 11 חולים מכל 1,000 נפשות. על פי ההערכות (ובהתחשב בעליה בתוחלת החיים הכוללת), בשנת 2050 עתיד שיעור החולים בדמנציה בישראל לעמוד על כ-17 חולים מכל 1,000 אנשים.
- רק לעיתים נדירות תתגלה המחלה אצל אנשים שגילם הוא פחות מ-60.
- אצל 1%-2% מהחולים בדמנציה המחלה תתפרץ בעשור השנים שבין גיל 60 לגיל 69.
- אצל 5%-10% מהחולים המחלה תתפרץ בגילאים שבין 70 ל-80.
- בעוד שאצל 30% מהחולים המחלה תופיע בטווח הגילאים שבין 85 ל-90.
- הנשים נחשבות כמועדות מעט יותר מהגברים ללקות בדמנציה – בהשוואה על פי המגדר. נמצא כי בעוד ש-20% מכלל אוכלוסיית הנשים בנות הגילאים השונים מאובחנות כלוקות בדמנציה, רק 15% מכלל הגברים מאובחנים כמתמודדים עם מצב מאתגר זה.
סוגי הדמנציה והגורמים הנפוצים לה
אלצהיימר כגורם לדמנציה
מוכרות למדע כיום מספר מחלות אשר מסוגלות לפגוע ברקמות המוח ולגרום למצב של דמנציה. המוכרת (והנפוצה) בהן היא האלצהיימר, שמאובחנת אצל בין 60% ל-70% מהלוקים בדמנציה. זוהי גם הסיבה האפשרית לכך, שכמו שכתבנו בתחילה, לעיתים קרובות, שתי המחלות הללו מוזכרות יחד.
בניגוד לדמנציה, מאפייניה של האלצהיימר ברורים ומובחנים יותר והשפעתה ברמת הקוגניציה על האדם נובעת מהרס ההולך וגדל בתאי המוח (ממצאים מובחנים וברורים בביופסיה או בניתוח שלאחר מות האדם). בניגוד לדמנציה, האלצהיימר אינה משויכת בלעדית לבני הגילאים המבוגרים יותר (הגיל השלישי) אלא עלולה לתקוף גם בגילאים צעירים יותר. תסמיני האלצהיימר דומים מאד לתסמיניה של הדמנציה, אולם בחלק גדול מהמקרים תיתכנה תופעות של פגיעה ושינויים באישיותו של האדם, גילויי תוקפנות (בין אם היא פיזית ובין אם היא מילולית), התפרצויות של דיכאון, דכדוך ועצבות, חוסר בריסון ובשליטה בדחפים שונים, התקפי פרנויה ומחשבות שווא וכן הלאה.
דמנציה וסקולרית
חלקם של הסובלים מדמנציה וסקולארית מתוך כלל הלוקים בדמנציה עומד על כ-20%. מצב זה מקורו בפגיעה קיימת בכלי דם במוח (שלרוב, נגרמת עקב מחלות כלי הדם, דימום מוחי או שבץ).
דמנציה עם גופי לואי (Dementia with Lewy bodies או DLB)
דמנציה מסוג זה מאובחנת אצל בין 10%ל-20% מהלוקים בדמנציה והיא מאופיינת בתנודות בתפקודים הקוגניטיביים וההתנהגותיים בשלביה הראשונים. בהמשך התפתחותה, מאפיינים אותה מצבים של ניתוק מהמציאות – הזיות ותסמינים שהם דמויי-פרקינסון הכוללים בעיות מוטוריות, רעד, וקישיון השרירים.
אבחון דמנציה
האבחון הראשוני לדמנציה ייעשה, במרבית המקרים, ע”י רופא.ת המשפחה. האבחון יחל בשלילת המצבים שתסמיניהם עלולים להיראות כדומים לתסמינים המזוהים עם דמנציה. מחלות זיהום מסוגים שונים, חבלות ראש, הרעלה, חוסר בוויטמינים, חוסר איזון של בלוטת התריס ועוד לא מעט גורמים עלולים לחקות את התסמינים של השלבים המוקדמים של הדמנציה. טיפול מתאים בהם מסוגל להשיב את מצבו הקוגניטיבי של האדם לקדמותו בחלק גדול מהמקרים – באופן מלא.
במקרים שהאבחנות המבדלות נשללו, לרוב, יופנה המטופל לייעוץ אצל רופא המתמחה בנוירולוגיה, גריאטריה או בפסיכיאטריה. אופציה נוספת לאבחון היא ביצוע הערכה גריאטרית כוללת, במסגרת סל הבריאות בכל אחת מקופות החולים.
כיצד נוכל לשמר את התפקוד לחולי אלצהיימר ודמנציה
בכל שלבי המחלה ישנן פעולות שיתרמו לשימור התפקוד בהתאם למצב הרפואי ובייחוד בשלבי המחלה המוקדמים.
תפקוד
בשלביה הראשונים של המחלה התפקוד היומי עוד נשמר יחסית. נפעל לעודד את החולה להמשיך בביצוע הפעולות באופן עצמאי ככל הניתן בחיי המשפחה ובסביבה החברתית.
יש לפעול למניעת סיכונים מיותרים לחולה. לדוגמה נבחר את הביגוד לחולה בהתאם למזג האוויר, אך נעודד את ביצוע פעולת הלבישה בעצמו.
פעילות גופנית
פעילות לחולה דמנציה עשויה לשפר את התפקוד הפיזי. בהמלצה של הרופא המטפל, נבחן טיפול פיזיותרפיה המותאם באופן אישי למצבו של החולה.
מומלץ לבצע תרגילים לשיפור שיווי המשקל וחיזוק השרירים ופעילות אירובית כמו שחייה והליכה, בהמלצת רופא.
תזונה ואכילה
נמנע משינויים בהרגלי התזונה ואף לירידה במשקל ונדאג לחולה לתמיכה תזונתית מאוזנת וסדורה. תזונה מאוזנת של חלבונים, ויטמינים וקלוריות תמנע מצב תזונתי ירוד. מצב תזונתי ירוד עלול לחשוף את החולה למחלות וזיהומים.
בתחילת הארוחה נגיש את המזון בעל הערך התזונתי הגבוה כגון מנת בשר ופחמימה. נשים דגש שהאוכל לא חם מדי כדי למנוע סכנה לחולה. רצוי להגיש מזון בצבעים שונים המגבירים את הגירוי החושי.
קיימת העדפה של החולים באלצהיימר ודמנציה לאוכל עדתי ביתי, אוכל מתובל ואוכל מתוק.
צריכה קבועה של דגים, ירקות ופירות ואגוזים מסייעת לצמצם את הסיכוי להתפתחות ירידה קוגניטיבית ואלצהיימר.
פעילות חברתית
חשוב לזהות פעילויות המסבות אושר ועונג לחולה בדמנציה ולהציע טיפולים במגע ובמוזיקה. לפעול לעידוד פעילות חברתית עם משפחה ומכרים ובהעלאת זיכרונות על אירועים ואנשים מהעבר.
הטיפול בדמנציה
כפי שמובן מכל הכתוב לעיל, אין דרך יעילה שבה ניתן לרפא את הדמנציה. יחד עם זאת, בעיקר בשלביה הראשונים, גישת הטיפול היא לעכב את התקדמותה של הדמנציה.
הטיפול מתחלק לשני מישורים:
- טיפול שמטרתו עיכוב התקדמות והסלמת התסמינים הקוגניטיביים (תקשורת, זיכרון וכד’).
- טיפול בתסמינים הנפשיים חרדה, דיכאון ותופעות נוספות הנלוות לדמנציה.
החולים ב-DLB יטופלו גם בתרופות שמטרתן למתן את ההפרעות בתנועה.
על אף שלא ניתן לרפא דמנציה, חשוב לדעת, כי אבחון מוקדם של המצב פותח את הפתח לאופציות טיפול רבות יותר, ולכן, יש לו חשיבות. לעיתים, הגילוי המוקדם והטיפול המתאים הם אלה שעשויים להיות הגורמים הקריטיים בהתפתחות ובהתקדמות המחלה!
זכויות חולי אלצהיימר ודמנציה
כידוע, מחלת האלצהיימר והדמנציה הן מחלות מורכבות. המשפיעות לא רק על החולה עצמו, אלא גם על משפחתו וסביבתו החברתית. הטיפול בחולה עלול להעמיד אתכם במצבים לא פשוטים בין אם באספקט הרגשי, הפיזי והפיננסי. מכל כיוון שלא תסתכלו על כך, נכונה לכם תקופה מאתגרת.
יחד עם זאת, חשוב גם לדעת כי יתכן ועומדות לזכותכם מספר זכויות לחולי דמנציה ואלצהיימר. זכויות אלו עשויות לשפר באופן מהותי את הטיפול בבן או בת המשפחה. מימוש הזכויות הרפואיות חיוניות לשמירה ושיפור איכות החיים של החולים ובני משפחתם.
חולים המאובחנים בדמנציה או אלצהיימר עשויים להיות זכאים לקבלת קצבה כספית ותמיכה מהמוסד לביטוח לאומי באמצעות גמלת סיעוד או תגמולי ביטוח נוספים כגון מימוש הזכויות ביטוח סיעודי אשר יטיבו ויקלו על המשך הדאגה לחולה וניהול המחלה בהתמודדות עם העול הטיפולי, הרגשי והכלכלי. לזכויות אלו מתווספות הנחות על טיפולים רפואיים, תמיכה בשיפור איכות החיים ותרופות.
הטיפול בבן משפחה חולה באלצהיימר אינו מצב פשוט כלל. מעבר למצב הרפואי הלא פשוט העומד בפניכם, הבירוקרטיה המצפה לכם עלולה להקשות.
נדגיש – מימוש הזכויות לחולי אלצהיימר ודמנציה מסוגל לספק גלגל הצלה של ממש לבני משפחתו של החולה המתמודדים יחד עימו עם תכתיביה והשפעותיה של המציאות החדשה שנכפתה עליהם.
צוות המומחים של שקמה סיוע עומד לרשותכם ולשירותכם וילווה אתכם לאורך כל הדרך.
אנחנו מתמחים במימוש הזכויות מול המוסד לביטוח לאומי והן במימוש זכויות מול חברות הביטוח השונות. אנו כאן כדי לסייע לכם לממש את הזכויות הרפואיות להם אתם זכאים באופן המהיר והמיטבי.
יחד איתכם, נפעל למציאת פתרון אשר יקל על הקושי ויפנה את זמנכם לטיפול החשוב – הטיפול ביקירכם!