פיברומיאלגיה המאבק נגד העייפות והכאבים

שקמה סיוע
שקמה סיוע

מימוש זכויות רפואיות

פיברומיאלגיה

אם אתם סובלים מכאבי שרירים מתמשכים, מרגישים עייפות ניכרת ולא משנה כמה שעות ישנתם, יתכן שלקיתם בפיברומיאלגיה – דאבת השרירים. המחלה משפיעה על כ-3 מכל 100 אנשים.

פיברומיאלגיה זו מחלה ארוכת טווח, המאופיינת בכאב כרוני במערכת השרירים לאורך עמוד השדרה ובגפיים העליונות והתחתונות, לצד עייפות משמעותית ותסמינים נוספים. המחלה, עלולה להשפיע בצורה מוחשית ומשמעותית על איכות החיים ועל התפקוד של החולים במגוון היבטים. להלן נסביר יותר על  פיברומיאלגיה, התסמינים ואת שיטות אבחון, גורמי המחלה ואפשרויות הטיפול.

תסמיני דאבת השרירים

פרוץ המחלה עשוי להתלוות לאירוע קשה, פיזי או רגשי, כגון תאונה או ניתוח. אצל אחרים המרכיב הרגשי ככל הנראה בעל משמעות וכן קיים גם מרכיב גנטי.

כאבים מתמשכים – הכאבים נוטים להופיע ברקמות שונות, גידים, רצועות, בשרירים ובנקודות כאב ממוקדות. רבים מתלוננים על כאבים כרוניים עמומים יחסית. המחלה גורמת לכאב עז לא מוסבר עד למקרים בהם נגיעה קלה מורגשת כמכאיבה, למרות זאת לרוב לא יופיעו תסמיני דלקת. הכאבים מזוהים בחלק הגוף העליון והתחתון גם יחד  והכאב מחריף בקור ובשינויי מזג האוויר. להלן רשימת הנקודות הרגישות המאופיינות בפיברומיאלגיה.

הנקודות בחלק העליון של הגוף:

  • שתי נקודות בעצם האחורית של הראש.
  • שני נקודות בצדי הצוואר.
  • שני נקודות בשרירי הטרפז.
  • שתי נקודות מעל עצמות השכם.
  • שני נקודות בצדי החזה.
  • שני המרפקים.

 

הנקודות בחלק התחתון של הגוף:

  • שתי נקודות באגן האחורי.
  • שני מפרקי הירך.
  • שני הברכיים.

 

עייפות והפרעות שינה – סימפטום מרכזי נוסף הינו עייפות קשה. בקרב החולים דיווחים רבים על מצב קבוע של עייפות, לאורך כל שעות היום. חולים רבים סובלים מהפרעות שינה משמעותיות, עם יקיצות מרובות, קושי בהירדמות ושינה לא מרעננת. העייפות איננה קשורה בהכרח לנדודי שינה אלא קיימת גם לאחר שעות שינה מרובות.

הפרעות קוגניטיביות – חולים רבים סובלים מתסמין “ערפל פיברו” הבא לביטוי בקשיי ריכוז וזיכרון, קושי בביצוע משימות מנטליות, התמקדות במשימות ושמירה על רמת ריכוז סבירה. ייתכן שהקושי בריכוז ובזיכרון נגרמים בעיקר על ידי השפעת הכאב על מערכת העצבים.

תסמינים דמויי מעי רגיז – בקרב חלק מהחולים יופיעו תסמינים נוספים, משניים, כגון כאבי בטן, תסמינים בסגנון המעי הרגיז או כאבי ראש תכופים. אף כי אלה תסמינים נפוצים באוכלוסייה הכללית, בקרב חולי פיברומיאלגיה הם מופיעים בתכיפות הרבה יותר גבוהה.

שלפוחית רגיזה – ביקורים תכופים בשירותים ללא תלונות על כאבים.

מצב רוח ירוד – השפעה נוספת של המחלה הינה מצב רוח ירוד, לעיתים בליווי תסמיני דיכאון וחרדה של ממש. מצבים אלו עשויים לגרום לשינוי בפעילות המוחית הגורמים להעצמת תחושת הכאב.

אבחון פיברומיאלגיה

תחילה מתייחס הרופא להיסטוריה הרפואית של המטופלים שהגיעו לבדיקה וסיפור המחלה. הרופא או הרופאה מתשאלים לגבי כלל הסימפטומים ומבצעים בדיקה גופנית. בין הקריטריונים שמסייעים לאבחון ניתן לציין את מדד הכאב והערכת רמות הכאב לפי חומרת הסימפטומים. יחד עם זאת טרם הגיעו לאבחנה של פיברומיאלגיה באמצעות בדיקת מעבדה או בדיקת הדמיה.

לעיתים הרופאים יבקשו לשלול מצבים רפואיים אחרים בעלי סימפטומים דומים. לצורך כך עשויים להתבצע שורת בדיקות לאבחנה ולשלילת מחלות כגון דלקת מפרקים או לופוס (זאבת).

כאשר הרופא מאבחן לפחות 11 נקודות כאב (מתוך 18), הרגישות למגע או כואבות מאוד, סביר להניח שמדובר בפיברומיאלגיה. אופי הכאב לרוב מתואר ככאב עמום, מתמשך, שמלווה את החולה לאורך זמן. נגיעה בנקודות הכאב תגרום לכאב להחמיר. חולים יאובחנו כסובלים מהמחלה כאשר הם מדווחים על תקופת כאב של שלושה חודשים רצופים או יותר.

18 נקודות הכאב פיברומיאלגיה
18 נקודות הכאב פיברומיאלגיה

מהם הגורמים לדאבת השרירים?

לא ידוע מה הגורם לפיברומיאלגיה וככל הנראה לא קיים גורם יחיד. ההנחה כיום היא שמדובר בשילוב של גורמים הכוללים גנטיקה, גורמי סביבה וגורמים רגשיים. נשים חשופות למחלה יותר מגברים כאשר היחס מוערך כ 6:1, אך הסיבה לכך איננה ברורה. בין הגורמים למחלה:

  • מרכיב גנטי – ידוע כי פיברומיאלגיה מאובחנת בשיעור יותר גבוה בקרב קרובי משפחה של חולה מאובחן. עובדה זו מעידה על כך שככל הנראה ישנו מרכיב גנטי.
  • השפעות של מחלות זיהומיות – ישנם סימנים לכך שמחלות זיהומיות מסוימות שנגרמות על ידי חיידקים או נגיפים עלולות לגרום למחלה או להחמיר את הסימפטומים.
  • פציעות וטראומות – פגיעה גופנית או השפעה רגשית של פוסט טראומה קשורים במידה כזאת או אחרת לפרוץ המחלה.
  • רגישות גבוהה – חלק מהחוקרים סבורים כי הנטייה למחלה קשורה לרגישות גבוהה לכאב או תגובת יתר של המוח ומערכת העצבים לגורמים המחוללים כאב.
  • חוסר איזון הורמונלי וסטרס עלולים להשפיע על אנשים מסוימים ולהגביר את הסיכוי לפרוץ המחלה.

הטיפול בפיברומיאלגיה

הטיפול במחלה מתחלק לטיפול תרופתי ולטיפול שאינו תרופתי, לרוב במקביל. אמנם אין “תרופת קסם” שגורמת להחלמה, אך שילוב של גישות טיפול יוכל לסייע באופן ניכר.

  • תרופות – שילוב של משככי כאבים ותרופות נגד דיכאון מסייע לחלק מהחולים.
  • פיזיותרפיה ופעילות גופנית מתונה – פעילות מתונה מסייעת להפחתת רמות כאב. בנוסף, לפעילות גופנית השפעה רגשית שמקלה על החולים ועוזרת ללמוד לחיות עם רמה מסוימת של כאב. מומלץ על פעילות גופנית בעלת אופי אירובי המפעילה את הריאות, הלב ומערכת השרירים. קיימת העדפה לתחומי הריקוד, רכיבה על אופניים, הליכה ושחייה.
  • דיקור סיני וטכניקות להפחתת מתח – דיקור סיני, טכניקות נשימה, יוגה והידרותרפיה, מסייעים לאחוז בלתי מבוטל מן החולים.
  • טיפול רגשי – מסייע בהפחתת רמת המתח, מסייע לשינה טובה, הקלה כללית ושיפור ההתמודדות מול מצבי רוח או מחשבות שליליות.

 

פיברומיאלגיה לא מוגדרת מחלה אוטואימונית, מחלה דלקתית או מחלה פסיכוסומטית. זו מחלה ממשית, שפוגעת באיכות החיים אך בהחלט ניתן להתמודד עימה ולא כדאי להרים ידיים. חולים רבים כבר מדווחים על תוצאות טובות מאוד בהתמודדות עם המחלה.

כפי שניתן להבין, תסמיני פיברומיאלגיה לא תמיד ברורים לעין למי שנמצא בסביבתו של החולה. המחלה הזאת עשויה להקשות על החיים ולהפריע לתפקוד יום יומי בבית, בעבודה, בטיפול בילדים ואפילו בשעות הפנאי. זו הסיבה שלחולים עשויים להיקבע 10%-40% אחוזי נכות רפואית בגין פיברומיאלגיה.

רוצים לדעת יותר על הזכויות בביטוח לאומי לחולי פיברומיאלגיה ועל זכויות חולי פיברומיאלגיה בכלל, יש לכם כתובת. לרשותכם הצוות של חברת שקמה סיוע, תמיד לשירותכם בכל מה שקשור עם מימוש זכויות רפואיות המגיעות לכם. לשקמה סיוע חשוב שתשמרו על הזכויות שלכם ותקבלו את הכספים המגיעים לכם או לבן המשפחה הזקוק לסיוע.

מאמרים אחרונים מהמגזין שלנו

אנו מתמחים עם הגופים הבאים

לקבלת ייעוץ ראשוני בחינם

או השאירו פרטים

ההתמחויות שלנו

מגזין שקמה סיוע

לבדיקת זכאות בחינם